U bent hier : Startpagina | Reisinformatie Zimbabwe

 Reisinformatie Zimbabwe

BELANGRIJKE REISINFORMATIE OVER ZIMBABWE

(Hand)bagage
Op uw ticket staat aangegeven hoeveel bagage u mag meenemen. Bij KLM is dat bijvoorbeeld 2 stuks à 23 kg plus 1 stuk handbagage van maximaal 12 kg. Bij andere airlines kunnen andere regels gelden. Indien u tijdens uw reis door Zimbabwe gebruik maakt van chartervluchten, dan gelden afwijkende regels voor uw bagagevrijdom. In de meeste gevallen mag u per persoon één weekendtas zonder frame en wieltjes meenemen alsmede één stuk handbagage van tezamen 20 kg. Fotoapparatuur is daarbij inbegrepen. Uw tas moet passen in het kleine bagageruim van een propellervliegtuig en mag daardoor niet groter zijn dan 62 x 25 x 30 cm. In alle safarilodges en –camps waar u tenminste twee nachten verblijft kunt u uw bovenkleding laten wassen. Meestal is dit gratis. Neemt u dus niet teveel kleding mee.

Douane
Er gelden beperkende regels voor de invoer van bepaalde dierlijke producten, zoals melk en vlees, om besmettelijke dierziekten buiten de EU te houden. Producten en souvenirs van beschermde dier- (bijv. koraal) en plantsoorten (bijv. cactussen) mogen niet worden ingevoerd. Check op de website www.belastingdienst/douane wat u wel en niet mee terug mag nemen..

Taal
Zimbabwe heeft 16 officiële talen. Engels, Shona en Sindebele worden het meest gesproken. 

Reisdocumenten
De algemene informatie die GoZimbabwe verstrekt over benodigde reisdocumenten is gebaseerd op de Nederlandse nationaliteit. Mocht u of uw reispartner over een andere nationaliteit beschikken, neem dan contact op met uw ambassade of consulaat voor de juiste informatie.

Voor een bezoek aan Zimbabwe is een paspoort, dat tenminste 6 maanden na terugkeer in Nederland geldig is, verplicht. Daarnaast heeft u een visum nodig, dat u bij aankomst in Zimbabwe, op de luchthaven of aan de grens, kunt verkrijgen tegen contante betaling van US$ 30 per persoon.
Alle kinderen moeten over een eigen reisdocument beschikken. Voor alleenreizende (gescheiden) ouders met kind(eren) kunnen aanvullende grensformaliteiten gelden. Ouders die via Zuid-Afrika of Botswana naar Zimbabwe reizen met minderjarige (< 18 jaar) kinderen, dienen bij binnenkomst in Zuid-Afrika of Botswana een geboortecertificaat te overleggen. Lees meer:
https://mijnzuidafrika.nl/article/nieuws/geboorteakte-kinderen-mee-naar-zuid-afrika

Na boeking bent u zélf verantwoordelijk voor het in uw bezit hebben van de juiste reisdocumenten, benodigde aanvullende informatie en om te checken of deze ook bij vertrek van de reis nog actueel is.

Bewaar kopieën
Zorg dat u belangrijke telefoonnummers bij u heeft en bewaar kopieën van polissen, creditcards, reispapieren, etc. Laat in het buitenland bij verlies of diefstal van waardevolle papieren de politie altijd proces verbaal opmaken.

Excursies
Excursies of andere diensten die GoZimbabwe in het programma aanbiedt als onderdeel van de geboekte reis vallen onder haar aansprakelijkheid. Boekt u op de bestemming een excursie of andere dienst, dan aanvaardt GoZimbabwe in het algemeen geen aansprakelijkheid.

Elektriciteit
De netspanning in Zimbabwe is 220-240 Volt. Wel heeft u een Engelse verloopstekker nodig. Een groeiend aantal hotels en lodges heeft tegenwoordig ook internationale stopcontacten. In enkele safarilodes of –camps of tijdens een kampeersafari is er geen (permanente) elektriciteit. U kunt de batterij van uw camera echter wel op laten laden.

Tijdzone
Het tijdsverschil met Zimbabwe bedraagt 1 uur in onze winter. In onze zomer is er geen tijdsverschil.

Valuta
Het officiële betaalmiddel in Zimbabwe was de Zimbabwaanse Dollar, maar deze is door hyperinflatie niet meer in omloop en alleen nog als souvenir te koop. Tegenwoordig is de Amerikaanse Dollar het meest gangbare betaalmiddel, maar u kunt vaak ook in Zuid-Afrikaanse Rand of soms zelfs in Euro betalen. Het wordt aangeraden om Dollars in kleine coupures (US$ 1, US$ 5 en US$ 10) bij de hand te hebben voor contante betalingen aangezien wisselgeld vaak niet voorhanden is. Travellercheques worden meestal niet geaccepteerd.
Check vóór u op reis gaat of uw creditcard/bankpas op uw bestemming wordt geaccepteerd. Deblokkeer uw bankpas voordat u vertrekt om deze buiten Europa te kunnen gebruiken. In Zimbabwe worden creditcards van Visa en Mastercard doorgaans geaccepteerd. Vaak heeft u een pincode nodig bij betalingen per creditcard.
De pinautomaten (ATM’s) in Zimbabwe hebben niet altijd (genoeg) Dollars in voorraad. Zorg er dus voor dat u vóór aankomst in Zimbabwe over voldoende financiële middelen beschikt om extra’s te kunnen betalen en reken in uw hotel of safarilodge de extra’s zo veel mogelijk af met uw creditcard. Voor fooien heeft u wel contant geld nodig.

Fooien
Het geven van een fooi aan gidsen en hotelpersoneel is gangbaar in Zimbabwe. Geef wat u goeddunkt, maar overdrijf niet. De levensstandaard ligt in Zimbabwe aanzienlijk lager dan in Nederland, dus wat voor u een klein bedrag is, is in de ogen van de lokale bevolking soms een fortuin. Enkele richtlijnen zijn als volgt:
* Gids/ranger US$ 5-10 per persoon per dag
* Kruier (alleen in hotels) US$ 1 per bagagestuk
* Staff tip (in safarilodges, voor het personeel achter de schermen) US$ 5 per persoon per dag
* Kamermeisje (alleen in hotels) US$ 1-2 per dag
* Restaurants/bars 10% van de rekening

Mobiel netwerk/telefoons
In een groot aantal accommodaties is gratis WiFi beschikbaar voor gasten. Over het algemeen is de ontvangst voor mobiele telefoons erg beperkt in niet-stedelijke gebieden.

Insecten en vaccinaties
Door de ligging in zuidelijk Afrika, zijn wilde dieren gemeengoed, zowel de grote als de kleine soorten. Insecten worden door licht aangetrokken dus zorg ervoor dat het licht uitgeschakeld is als u uw kamer of tent verlaat. Muggen zijn het meest actief tussen zonsondergang en zonsopkomst en worden het best bestreden met een muggenspray met DEET. Draag ’s avonds sokken, gesloten schoenen, lange broeken en shirts of truien met lange mouwen en spuit uw enkels en polsen goed in met de muggenspray. Meestal is een klamboe in uw kamer aanwezig en de ‘ramen’ in uw tent zijn meestal van muskietengaas. Malaria komt voornamelijk voor in de lager gelegen gebieden, zoals de Zambezi Valley, Hwange National Park en Victoria Falls.
Een certificaat van inenting tegen gele koorts is verplicht wanneer u afkomstig bent uit een gebied waar gele koorts heerst. Uitgezonderd zijn reizigers die Zimbabwe binnenkomen vanuit een geïnfecteerd land waarbij het vliegveld in dat land niet is verlaten. Als u over land naar Zimbabwe reist, is een cholerastempel in uw medische paspoort verplicht. Aanbevolen worden verder vaccinaties tegen Hepatitis A/B, tuberculose en DTP.
Kijk voor meer informatie over gezondheidsadviezen op www.lcr.nl en informeer bij uw huisarts of andere medische instantie.

Kraanwater
Niet overal is het kraanwater geschikt als drinkwater. Vaak kunt u er dan wel uw tanden mee poetsen. Daar waar u beter geen water uit de kraan kunt drinken, staat een thermosfles op de kamer. Wilt u helemaal op ‘safe’ spelen, kook dan het water of drink water uit een fles.

Veiligheid
Zorg ervoor dat uw paspoort, vliegtickets, geld en andere waardevolle spullen veilig opgeborgen zijn in de kluis in uw kamer. Laat kostbare juwelen en horloges echter thuis. Met betrekking tot uw persoonlijke veiligheid kan gezegd worden dat deze goed is tijdens een georganiseerde safari. Als u zelfstandig reist, vraag lokaal advies voordat u vertrekt. Zimbabwe is lange tijd  geteisterd geweest door een burgeroorlog die gevolgd werd door corruptie en schendingen van mensenrechten. Dit heeft geleid tot grote armoede en hongersnood. Hoewel er een wisseling van de wacht is geweest op het politieke vlak, is de economie nog lang niet hersteld en leeft een groot deel van de bevolking op of onder de armoedegrens. In de steden komen diefstal en overvallen nog voor dus loop niet te opzichtig rond met uw camera of mobiele telefoon en neem niet veel contant geld mee als u in de steden een rondje gaat lopen. Openbaar vervoer wordt gezien als onveilig. Voorkom dat u ’s avonds alleen op pad gaat, zeker in de steden. Blijf ver weg van openbare protesten en demonstraties. 

Op safari dient u altijd de aanwijzingen van uw gids te volgen. De meeste lodges en camps in de parken zijn niet omheind en dieren lopen dan ook regelmatig over het terrein. ’s Avonds wordt u dus altijd onder begeleiding van een bewapende ranger naar uw kamer of tent gebracht. Volg in uw lodge of camp ook altijd de aanwijzingen van het personeel op. Respecteer de beslissing van uw gids over de afstand waarop dieren worden bekeken en om te vertrekken als het gedrag van de dieren daar aanleiding toe geeft. Wilde dieren zijn wild en dus onvoorspelbaar.

Veiligheid op de weg
De gevaren op de weg zijn anders dan in de ontwikkelde wereld: slechte wegen, slechte verlichting, niet goed onderhouden voertuigen, bestuurders zonder rijbewijs, wilde dieren, voetgangers op de weg, et cetera. Rijd dus langzaam, extra oplettend en zeer anticiperend. Daarnaast wordt het aangeraden niet in het donker te rijden en altijd uw veiligheidsriem om te dragen. Stop bij een politiecontrole en laat uw rijbewijs en eventuele autopapieren zien.

Verzekeringen
Indien u een safari maakt in Zimbabwe bent u verplicht een goede reisverzekering (in aanvulling op uw ziektekostenverzekering) af te sluiten. Daarnaast raden wij u ten zeerste aan een annuleringsverzekering af te sluiten. Wij kunnen hierbij bemiddelen en werken samen met De Europeesche Verzekeringen. Mocht u al een doorlopende annuleringsverzekering hebben, checkt u dan het dekkingsbedrag van uw polis. De kans is groot dat de reissom het dekkingsbedrag overstijgt, waardoor u de overwaarde zult moeten bijverzekeren. Sommige lodges en camps in Zimbabwe hanteren afwijkende annuleringsvoorwaarden. Indien deze voorwaarden afwijken van onze voorwaarden, zullen wij u daarover in het offertestadium en bij de bevestiging van uw reis informeren.

Geloof
De meeste Zimbabwanen hangen het christelijk geloof aan, vaak gecombineerd met een inheemse variant. De Islam, het Hindoeïsme en het Joods geloof is ook vertegenwoordigd.

Cultuur en gebruiken
De stedelijke gebieden zijn sterk beïnvloed door de westerse samenleving. In de meer afgelegen gebieden komt u meer in aanraking met de rijke cultuur en tradities van de verschillende bevolkingsgroepen. De muziek, kunst, dans, taal, ambachten en gebruiken verwijzen naar hun etnische identiteit. Het gebruikelijke respect dient in acht te worden genomen wanneer u iemands huis betreedt. Eerbied voor hoger geplaatsten (bijv. de Chief) en ouderen is zeer belangrijk in de omgang met de lokale bevolking. Het wordt als beledigend gezien wanneer er kritiek of beledigende opmerkingen gemaakt worden richting de president. Omdat veel Zimbabwanen een traditionele levenswijze volgen dienen bezoekers rekening te houden met gebruiken die hen onbekend zijn.  Draag geen militair geïnspireerde of camouflagekleding, dit is namelijk verboden in Zimbabwe. Homoseksualiteit is illegaal in Zimbabwe en drugs gerelateerde overtredingen worden zwaar bestraft.

Fotografie
Neem niet zomaar foto’s van overheidsgebouwen, –functionarissen en instellingen. Als u foto’s maakt van mensen vraag dan eerst toestemming. In sommige gebieden is het gebruikelijk om te betalen voor het nemen van foto’s.

Reisperiode
Zimbabwe is een goede bestemming om gedurende het hele jaar te bezoeken. De beste tijd is afhankelijk van de regio die u wilt bezoeken en de activiteiten die u wilt ondernemen. Victoria Falls is het best te bezoeken in april/mei na het regenseizoen, als de waterval in volle vloed is. Aan het einde van het droge seizoen (september tot en met november) wanneer het waterniveau laag is, is het de beste tijd om te raften en andere avontuurlijke activiteiten te ondernemen langs de Zambezi rivier. Van mei tot en met september is de ideale periode voor een safari. Het is droog dus de dieren verzamelen zich bij de drinkplaatsen en de begroeiing is dunner. De Vumba Botanical Gardens zijn het mooist in en kort na de regenperiode van december tot en met mei.